Logo Springendal

Bel locatie Ootmarsum: 0541 - 291213

Bel locatie Vroomshoop: 0546 - 645045

Rijke historie

1711
De familie Cramer heeft 2 kleine papierfabrieken op het Springendal. In de loop der jaren breidt dit zich uit tot maar liefst 5 fabrieken. Ze produceren verschillende soorten papier, voor onder andere diploma’s en buskruit. Het gaat de familie Cramer voor de wind en het papier raakt bekend tot over de landsgrenzen.
 
1886
De familienaam Cramer is inmiddels een gevestigde naam in Ootmarsum. Het geslacht kent notarissen, advocaten en rechters. Ook de burgemeester van Ootmarsum is een Cramer. Hij heet Gerrit Willem en samen met zijn zoon, die precies dezelfde naam draagt, start hij Wasscherij & Natuurbleekerij Het Springendal.
 
1962
Opa Roelof Dijkkamp koopt Wasserij Springendal. Vlak na de overname, in 1963, slaat het noodlot toe. Een verwoestende brand laat het complete pand in vlammen opgaan. Dijkkamp zit niet bij de pakken neer en bouwt een nieuwe wasserij.
 
1975
Zoon Jan H. Dijkkamp neemt het bedrijf over. Hij maakt de keuze om te specialiseren in de zorg. Dat legt het bedrijf geen windeieren. Textielreiniging Het Springendal wordt zo groot dat er zelfs in ploegendienst moet worden gewerkt.
 
1991
Het gaat zo goed met de wasserij dat er ruimtegebrek ontstaat. In Vroomshoop wordt een tweede vestiging geopend. De grond is er goedkoop en bovendien komen er veel medewerkers uit deze regio. Zoon Ron en zijn oom Rolf trekken de kar.
 
2011
Wasserij Stomerij Springendal viert haar 125-jarige bestaan en is nog steeds springlevend. De vestiging in Ootmarsum wordt grondig verbouwd en de Ben Morshuis Stichting uit Ootmarsum schrijft een prachtig boek over de geschiedenis van het bedrijf en over de prachtige plek waarop het gevestigd is.

Nieuws